Glavni / Monolitan

Kako pletiti pojačanje za shemu zaklade s fotografijama i videozapisima

Monolitan

Tehnologija izgradnje temelja sastoji se od nekoliko glavnih faza: označavanje, kopanje rovova, postavljanje pješčane i šljunčane opreme, montažu oplate, pletenje okvira od armature i lijevanja betona. Sve faze moraju se provoditi u skladu s potrebnim zahtjevima i kodovima građevine, budući da je temelj temelj strukture, a najmanja pogreška u procesu njegove izgradnje može značajno smanjiti vijek trajanja.

Posebno mjesto u konstrukciji temelja odvija se vezivanjem armature, pravilno spojeni okvir će strukturu učiniti što trajnijom. Takav temelj se ne boji vanjskog utjecaja i ne praska u najmanjem zamahu tla. Stoga ćemo u ovom članku detaljno analizirati pitanje: kako ispravno ojačati temelje?

Načini spajanja spojeva

Razmotrite osnovne metode spajanja armature za temelj. Iskusni graditelji prakticirali su četiri osnovna načina vezanja pojačanja za montažu različitih okvira i rešetki:

 1. zavarivački elementi;
 2. vezivanje ojačanja žicom;
 3. preklopni spoj
 4. mehaničko spajanje armature čeličnim spojnicama.

Sve metode imaju svoje pro i kontra. U izgradnji malih kuća najčešće se instalira armaturni kavez zavarivanjem ili pletenjem armature žicom.

Knit ili kuhati rebar

Nije u potpunosti ispravno usporediti ove dvije metode, budući da su to različite tehnologije, ali ipak postoje situacije u kojima odabir između tih metoda pomoći će uštedjeti vrijeme i novac bez oštećenja snage strukture.

Spajanje armature uz pomoć zavarivanja jedan je od najučinkovitijih načina, ali uporaba ove vrste armature nije uvijek prikladna. Najčešće se koristi za ugradnju velikih okvira za višekatne zgrade i teške cigle.

Nedostaci veze ojačanja zavarivanjem:

 • potrebno je profesionalne vještine ili ćete morati pribjeći uslugama zavarivača, što će značajno utjecati na troškove strukture;
 • smanjenje snage proizvoda ojačanja na mjestima zavarivanja;
 • sposobnost korištenja, na primjer, jedne od najpoželjnijih razreda za ojačanje A-400 (A-III) ne može se spojiti zavarivanjem, ojačanje staklenih vlakana ne može se zavarivati;
 • mogućnost oštećenja zglobova tijekom rada na zbijanju betonskih vibratora.

Prilikom izgradnje privatne kuće, kupelji ili druge strukture, najbolje je koristiti pletenje armature uz pomoć žice.

Prednosti i nedostaci vezivanja žica

 • brzina rada - lako i brzo pletu pojačanje žicom, ali s manualnom tehnikom pletenja, proces postaje vrlo intenzivan za rad;
 • lako je ukloniti nedostatke - okvir za temelj ne bi trebao biti savršeno glatko, ali ipak lagano odstupanje ili slom tijekom veze za zavarivanje, a vi ćete morati pribjeći dodatnim operacijama, kao što je korištenje brusilice za uklanjanje puknutog zavarivanja, au slučaju žičane pletiva ne možete ni razbiti žicu navijanje na vrhu njene nove;
 • parenje može biti učinjeno izravno u oplatu;
 • niske cijene u odnosu na zavarivanje;

Glavni nedostaci pletenja armiranjem žicom su neizvjesnost nastale strukture.

Skupljena struktura ima dobru čvrstoću, ali kada se kreće, na primjer, kada je uronjena u oplate, snaga se gubi, taj je učinak osobito vidljiv na ojačanju staklenih vlakana. Činjenica je da ojačanje, savijanje, mijenja napetost u mjestima parenja, pa cijela struktura počinje hodati, a instalacija ojačanja postaje teška.

Alat za vezanje rebar

Žica može biti pletena različitim tehnikama i korištenjem različitih alata.

Pletenje alata i uređaja:

 • kuka;
 • improvizirana sredstva:
  • domaće kuke;
  • odvijač za grlo;
  • čelična šipka promjera oko 50 mm i dužine 250 mm;
 • pištolj za pletenje;
 • kliješta ili kliješta.

Kuka za spojnice za pletenje

Pletenje s kukom za pohranu ima dva nedostatka:

 1. ručni rad;
 2. treba dobiti ruku za dobru brzinu.
Kuka za spojnice za pletenje

U pravilu, takve kuke imaju prikladnu plastičnu ručku, vrh čeličnog alata i praktičnost u radu, a troškovi su u granicama od 1000 rubalja.

U trgovinama također možete pronaći automatske kuke za pletiva, iako se recenzije o njima razlikuju. Mnogi kažu o malom resursu, a drugi da žica s debljinom od više od 2 mm, ovaj alat se pomiče s poteškoćama. Postoje pozitivne recenzije.

Domaći kukičanski krak

Izgraditi kupalište? Morate vezati mali okvir, ali ne postoji alat pri ruci? Možete napraviti domaću kukičanu kuku od improviziranih sredstava.

Domaći kukičanski krak

Materijal za takvu kuku može poslužiti kao čelični komad žice od prikladnog promjera, običnih noktiju ili drugih materijala. Kao ručica, možete koristiti različite cijevi ili napraviti drvenu ručku.

Kukičani odvijač

Za automatizaciju procesa pletenja, možete upotrijebiti odvijač s domaćom kukom, što je lako napraviti od nokta škriljevca.

Zavijte odvijač za armaturu

Takav uređaj omogućuje vam ubrzavanje procesa, a pomoću ručice zakretnog momenta alat se može podesiti tako da napetost snopa bude maksimalna i žica se neće slomiti.

Oružje

Građevni pištolji za pletenje rebarom najbrži su i najprikladniji način za montažu kaveza za ojačanje temelja, ali visoka cijena ovog tipa alata čini ovu opciju prikladnu samo za velike konstrukcije. Trošak pištolja za pribor za pletenje kreće se od 30 000 rubalja.

Pištolj za pletenje pribora u radu

Brzina rada s takvim alatom može doseći i do 2 sekunde za 1 čvor.

Žica za pletiva

Najvažniji alat za povezivanje temeljnog okvira je žica, a snaga strukture, brzina rada i ušteda troškova ovise o izboru.

Žica za pletenje izrađena je od čelika s niskim udjelom ugljika prema GOST 3282-74 - "Žica od nehrđajućeg čelika opće namjene. Tehnički uvjeti ».

Postoje i zahtjevi za promjer žice za promjer armature:

 • za pojačanje ∅ do 12 mm žica za pletenje ∅ 1,2 mm;
 • za ojačanje kaveza ∅ 16-18mm, koristiti žicu ∅ 1,6 mm;
 • za armatura preko ∅ 18mm, žica ∅ 2mm ili 2x1.2.

Metode i sheme za pletenje ojačanja žicom

Moguće je pletiti žicu na različite načine prema različitim shemama. U pravilu se ne razlikuju mnogo s obzirom na ekonomiju i snagu udisanja. Glavna razlika u udobnosti, način na koji vam se sviđa više i ta upotreba.

Najlakši način

Ova metoda je svakako najprikladniji i najčešći način pojačanja ručno pletiva, recenzije o tome na internetu također su samo pozitivni.

 1. uzeti žicu željene duljine i savijati ga na pola;
 2. savijena žica ponovno je savijena, ali ne u potpunosti, ali kako bi se dobila udica;
 3. stavili smo žicu ispod prikladne spojnice (vidi sliku);

Shema kako pletiti pojačanje za temelje

 • umetnite kuku u petlju i uhvatite slobodni kraj žice;
 • napraviti jedan zaokret, držeći slobodni kraj;
 • Sada možete uviti žicu, povlačenjem kuke na sebe.
 • Detaljnije i jasnije ova metoda prikazuje se na videu na kraju članka. U skladu s ovom metodom, možete pleteni pričvrsni vijak ručno i poluautomatski pomoću odvijača.

  Fotografska dodatna armatura

  Mali izbor od 10 fotografija na vezivanje armature za temelj.

  Pojačanje video parenja

  Ovaj video opisuje kako brzo pletiti pojačanje za temelje. Razmatraju se dva različita načina rebara:

  • pomoću kuke;
  • pomoću odvijača s domaćom mlaznicom šiljastog nokta.

  I na kraju, ako ne znate pletiti pojačanje za temelje, pokušajte improvizirati i izraditi vlastiti način plakanja.

  Pletenje pojačanja. Na iskustvo sudionika portala

  Korisnici portala dijele svoje iskustvo u kavezima za učvršćivanje armatura ručno i korištenjem električnih alata.

  Kako i kako vezati armaturu? Na prvi pogled izgleda da je odgovor na ovo pitanje jednostavan. Uzmite mekanu žicu za pletenje, pričvrstite i krenite na posao. Ali iskustvo korisnika našeg portala sugerira da čak iu takvoj jednostavnoj vezi postoji mnogo nijansi, od izbora promjera žice do metode vezivanja. Međutim, ove "male stvari" izravno utječu na brzinu rada i konačne troškove. Dakle, iz ovog članka saznat ćete:

  • Je li isplativo vezati kavez za pojačanje s pištoljem za pletenje baterije?
  • Kako napraviti domaću kuku za vezanje rebar.
  • Kako naučiti kukičati rebar.

  Spajanje armature s pištoljem za pletenje: pro i kontra

  Prva stvar koju svaki razvojni programer razmišlja kada odlučuje sastaviti kavez za pojačanje jest kako ga pletiti. Netko ovdje koristi domaće ili kupljene kuke.

  Drugi radije upotrebljavaju kliješta. Ipak drugi vjeruju da će samo rješenje problema riješiti samo kupnju posebnog punjivog pištolja za parenje.

  Kao što pokazuje praksa naših korisnika, u većini slučajeva pištolj za pletenje baterije je preskup za običnu gradilištu. Uz visoku cijenu (markirani modeli koštaju između 1.000 i 2.000 dolara), pištolj za pletenje može ponekad usporiti žicu. Štoviše, oprema će morati kupiti posebnu žicu na zavojicama (nije jeftina). Pokušavajući "nadmudriti" mehanizam i, nakon što je vlasnička žica završila, da bi se vijorila na običnom svitku, dovest će do kvara opreme.

  Čak ne savjetujem da pokušavam jednostavno puhati, kupljen na najbližem tržištu umjesto žičane marke. Provjereno. Par takvih "nabijenih" svitaka i prljava, slabo žarena žica će razbiti pištolj za pletenje. Dizajneri su osigurali zaštitu od samoposlužnih potrošnih materijala. Osim razbijanja skupe "igračke", nakon takvog fokusa, automatski se leti iz jamstva.

  Unatoč visokoj cijeni automatskog pletenja, na portalu postoje entuzijasti koji ga kupuju ili iznajmljuju.

  Volio sam raditi s takvom opremom. Jedan pištolj za pletenje zamjenjuje nekoliko ljudi. Baterije se brzo puni. Samo uspijem mijenjati zavojnicu. Od minusa, napominjem - da, skupo. I pištolj i valjci koštaju novac. Čuo sam da ne možete puzati svaki pištolj posvuda, posebno u uskim mjestima, ali na velikim količinama i profesionalnom uporabom mislim da je to opravdana akvizicija.

  Moje teške radnice i volio sam raditi kao pištolj za pletenje, ali zadovoljstvo je skupo.

  Još jedan nedostatak pištolja za pletenje, pogotovo u odnosu na naše uvjete građenja, je mogućnost njegovog lomljenja zbog "krivih" ruku radnika ili banalne krađe skupog alata.

  Zanimljivo iskustvo člana portala s nadimkom Sinyavinsky. Korisnik je unajmio pištolj i bio je posve razočaran. Prema sudioniku, moć vuče žice je slabo regulirano u pištolju. Žica je zapetljana ili rana na pogrešnom mjestu. Kao rezultat toga, Sinyavinsky je odbio koristiti pištolj za pletenje i angažirao "radnike za pojačanje" koji su vezali okvir kukama.

  Zaključak: sa svim prednostima pištolja za pletenje, njegova kupnja ili najam zahtijeva pažljivi izračun - je li to ekonomski opravdano? Dakle, većina godina prije svega dokazana metoda - za kukičanje.

  Moji su radnici pleteni kavezi za ojačanje jednostavnim kukičanjem s rotirajućom drvenom ručkom. Cijena je prilagođena - 150 rubalja. I sve vrste automatskih mehanizama, uključujući reverzibilne kuke i upotrebu odvijača - to je tako, samozadovoljstvo. Profesionalci koriste kuke.

  O prednostima i nedostacima korištenja tzv. Ojačanja za vezivanje. poluautomatske - kuke s obrnutim i punjivim "šurikovom" s kukom zakačene u spremnik, što ćemo reći u drugom dijelu članka. A sada ćemo detaljnije opisati proces izrade domaće kuke i reći vam kako ispravno pletu rebar.

  Kako napraviti domaću kuku za pletiva

  1. Kuka može biti samostalno ili kupiti spreman. Cijena izdavanja - 150-200 rubalja. Prednosti kupnje: čelično "tijelo" kuke slobodno rotira u ručki, što znatno ugrožava rad.

  Prednosti domaće kuke - možete ga napraviti u 10-15 minuta od onoga što je pri ruci. Na primjer, kuka za pletenje armature je napravljena od nokta na "150", elektroda, armature promjera 8 mm, držača valjka za bojanje, kod kojih je valjak odrezan, ručke s lopaticama itd.

  Postoje mnoge mogućnosti. Sve ovisi o mašti i prisutnosti "nepotrebnih" stvari koje se nalaze u kućanstvu.

  Napravila sam domaću kuku za spajanje rebar od čelične šipke. Jedan je kraj sjeo na konus na oštreniku i savio štap na dva mjesta. Umjesto ručke, možete staviti komad cijevi, tako da je prikladnije za rad i rukavica nije namotana na uređaju.

  Druga inačica samopravljene kuke nudi član portala s nadimkom alexdomm. Da biste to učinili, uzmite staru zupčanik (ako se, naravno, nalaze na farmi) i odrežite jedan pin. Dalje, uzmemo cijev s promjerom od 16 mm, pomičemo ga u njega i izvadimo / zavarimo kraj. Radni dio je izoštren na kotaču za zube ili pomoću "brusilice".

  Posebno Po prvi put sam napravio domaću kuku, koristio sam valjak za bojanje, iz kojeg sam odrezao sve "nepotrebne".

  Druga mogućnost je da kuka od slomljenog ili nepotrebnog lopatica.

  Princip je isti - prekidajte ili odrežite oštricu i brušite radni dio kuke na konusu.

  Ja sam napravio kuku od glatkih elemenata "osam". Da biste brzo uklonili kuku iz petlje, pazite da ga izoštrite na konusu. "Tijelo" kuke je savijeno pod kutom od 20 stupnjeva. Tako povećava brzinu rotacije. Za udobnost možete staviti komad crijeva na ručku.

  Kako pletiti rebar s redovitim kukičanjem

  Ako koristite najjednostavniju kuku, kao na donjoj slici, onda je rad s njim neprikladan. Previsoka brzina, kao da vijak za vijak s odvijačem. Bolje je uzeti kuku na rotirajućoj ručki. Brzina se znatno povećava, nakon što ste napunili ruku, zaustavili ste rastvaranje žice, uvijanje.

  Važno je odabrati optimalni promjer žice za pletenje. Previše tankih lomova, čvor je dobar da ne stegne. Previše debeli, 2,4-3 mm, teško pleteni, zglob se brzo umori. Dakle, najčešće korištena vezna žica promjera 1,2-1,4 mm.

  Korisnici portala savjetuju - u nedostatku žice za pletenje, uzmite gumu metalnom žicom i spali ga. Iako je ova metoda prikladnija za najstrašniji slučaj, jer goruća guma ispušta crni mirisni dim.

  Idite na rebaru za supružnike.

  Proces je podijeljen u niz uzastopnih koraka.

  1. Prvo rezati snop žice za pletenje u željene dijelove (ako žica nije izrezana u komadiće). Duljina žice je oko 30-40 cm.

  2. Preklopimo žicu na pola.

  3. Savijte žicu oko prsta.

  4. Dobivamo pod pojačanje.

  5. Savijte krajeve i umetnite kuku u petlju.

  6. Započeli smo uvijati kuku, uhvativši drugi kraj žice.

  Kako plesti pojačanje?

  Jeste li odlučili sami graditi kuću, bazen ili ljestve i spremni ste za pojačanje betona? Ipak, "barehanded" neće moći pouzdano povući rebar s žicom tako da se ne otpušta tijekom prijenosa i ne pomiče se kada se ulijeva. Stoga se neizbježno suočavate s pitanjem koje je alat za učvršćenje rebar bolje kupiti.

  Shema kaveza za ojačanje.

  Uobičajena kuka "ručne"

  Ako trebate napraviti relativno mali okvir pojačanja, tada će najčešća kukica za kukičanje biti dovoljna. Ovaj jednostavan alat nije ništa više od željezne kuke na plastičnoj ručki.

  Žica okrenuta na pola je omotana oko poprečnog presjeka ili armaturnog zgloba, povezivši petlju s kukom, postavivši labave krajeve na vrh i zakretanjem žice uz zakretanje dok ne pouzdano pritisne trake jedna drugoj. Međutim, važno je da ne budete previše gorljivi da bi se žica razbila.

  Shema parne armature.

  1. Uz sve jednostavnosti i praktičnosti alata ima nekoliko nedostataka.
  2. Rad s takvim alatima traži puno vremena.
  3. S velikim količinama dugog monotonog rada vrlo je neugodno.
  4. Pomoćnicima se može tražiti pomoć pri održavanju armature. Iako ovaj nedostatak nije tako značajan, ne namjeravate sami graditi gradnju.
  5. Potrebno je rezati žicu na komade od 25-30 cm unaprijed, što zahtijeva korištenje dodatnog alata za rezanje žice (na primjer, rezne kliješta ili posebne škare).

  To možete izbjeći. Na prodaju je već rezati žica s prstenovima. Obično u bubnju od 1000 komada, koji završava s obje strane petlje. Duljina komada može biti različita (120 mm, 140 mm, 160 mm). Cijena takve žice je viša nego inače, ali ako je brzina rada važnija od novca (primjerice, vrijeme je neizvjesno), takva je kupnja opravdana.

  Velika prednost kuke je niska cijena i jednostavnost rada. Da biste razumjeli kako ga upotrebljavati, dodatne upute nisu potrebne.

  Reverzibilni alati

  Ako namjeravate više ili manje opsežan rad, na primjer, lijevanja betonskih podova na velikim površinama, bolje je koristiti klackalicu. Osim činjenice da će proces učvršćivanja pojačati, vi ćete biti manje umorni nego kada radite jednostavnom kukom.

  Koji je ovaj alat za parenje pojačanja? Ovo je gumeni zahvat, unutar kojeg je metalna spiralna šipka i obrnuti mehanizam. Na kraju alata je kuka za zaključavanje. Postupak je sljedeći. Žica se stavlja na kuku na isti način kao i obično. Zatim radnik vuče ručku prema sebi, zbog čega dolazi do "nezavisnog" rotacije kuke, a krajevi žice su upleteni među sobom. Zatim se kuka automatski vraća u početni položaj, nakon čega možete ponovno povući ručku. To se obavlja do postizanja željene gustoće zakrivljenosti (obično 2-3 puta).

  Relativni nedostatak instrumenta je njegova cijena, koja premašuje trošak uobičajene "ručne" kuke. Međutim, to se opravdava.

  Shema izračuna pojačanja za temelj.

  1. Postupak pripreme elemenata za lijevanje znatno se ubrzava.
  2. Smanjenje umora zaposlenika.
  3. Alat je prikladan za uporabu u teško dostupnim mjestima.
  4. Tijekom operacije ne trebaju nikakve dodatne vještine.
  5. Alat je sposoban služiti desetljećima i ne zahtijeva posebnu pažnju, osim periodičnog podmazivanja.
  6. Unatoč činjenici da je cijena veća od regularne kuke, reverzibilni alat je "pristupačan" za svakoga.

  Obratna kuka u kombinaciji s gotovom žicom s prstenima nije posao, već bajka.

  Ako želite, možete obratiti žicu običnim kliještima, ali s velikim brojem radova to je neugodno, prilično dosadno i nevjerojatno dugo. Stoga, kada se vezuju pojačanja za okvire i rešetke za temelje, one se ne koriste. Međutim, postoji velika alternativa - super-kliješta. Ovaj alat kombinira kliješta i povratnu kuku. Načelo rada je isto kao u prethodnom alatu. Jedina razlika je u tome što žica nije pričvršćena ni s kukom već s kliještama.

  U ovom alatu dodaje se činjenica da žica nije potrebna u pluse obratne kuke. Odmah možete koristiti žicu iz zaljeva, što vam omogućuje spremanje materijala.

  Stručni pištolj

  Najbrži i najlakši način za pletenje armature s posebnim pištoljem. Brzina pričvršćivanja jednog čvora iznosi 0.8 sekundi. Prije rezanja u komade nije potrebna, stroj radi sve sami. Možete raditi s jednom rukom, što je nedvojbeno prednost, jer s drugom rukom možete držati armaturu, bez pribjegavanja pomoći pomoćnih radnika. Kvaliteta vezivanja u usporedbi s "ručnim" radom značajno se povećava, jer pištolj omogućuje prilagodbu duljine segmenata i zateznu silu čvora i, za razliku od osobe, ne umara se tijekom vremena i ne oslabi čvor. Takav alat uvelike olakšava rad graditelja. Uređaj je svestran i omogućuje vezivanje armature od 4 do 68 mm.

  Nedostatak je njegova visoka cijena. Ako pletu pojačanje samo jednom u životu ili povremeno, ali u vrlo malim količinama, kupnja takvog pištolja ne isplati. Je li to onda možete iznajmiti susjedima. Također, nedostaci uključuju životni vijek baterije. S jedne strane vam omogućuje da ne ovisite o izvorima struje i obavljate posao čak i gdje nisu, štoviše, žica se ne miješa. S druge strane, baterija se istrošava tijekom vremena, a kapacitet se smanjuje. Možda ćete je morati zamijeniti, što će uzrokovati neke poteškoće. Međutim, s punim radom, sve to je više nego vrijedno.

  Kako napraviti kuka za pletenje pribor s vlastitim rukama?

  Spajanje metalnih armaturnih šipki u okviru betonskih konstrukcija u zgradi privatne kuće vrši se metodom parenja. Za montažu okvira za pojačanje koristi se poseban uređaj u obliku male kuke. U nastavku ćemo razmotriti kako napraviti kuku za pletenje pojačanja vlastitim rukama i kako ispravno raditi s njom.

  Vrste alata za pletenje armature

  Metoda parenja uključuje upotrebu čelične žice za štapove za pričvršćivanje koje su okomite jedna na drugu na mjestima njihovog križnog presjeka ručno.

  Kukičasta kuka je jednostavan i siguran alat koji vam omogućava brzo, sigurno i ravnomjerno vezanje šipki armature.

  Do danas, postoje tri vrste gotovih kuka za pletenje rebar, koji se mogu kupiti u trgovini. Osim toga, kuka za ventile može se samostalno napraviti.

  priručnik

  Foto kupljena kuka. Ručka se rotira slobodno.

  Jednostavna kuka je šipka pričvršćena na ručku s zavojima koji hvataju žicu. Ručna kuka za parenje čvora ručno. Prednost ručnog alata je njegova dostupnost, trajnost i jednostavnost korištenja.

  Kuka za ruku je izvrsna opcija za početnike koji će vam omogućiti da se bavite algoritmom parenja, da osjetite optimalni stupanj napetosti žice za dobivanje visokokvalitetnih čvorova.

  vijak

  Žica koja se veže odabire se s promjerom od 0,8 do 2 mm.

  Poluautomatska kuka je alat za pomicanje koji radi tijekom naprijed kretanja ručke. Uređaj ima šipku s kukom u obliku bušilice koja ulazi u lijevak ručke duž navoja, zatežući žicu.

  Trošak takvog alata je veći od ručnog. Ali alat za vijke omogućava kratko vrijeme da se nosi s velikim brojem radova - kako bi se čvor potpuno stegnuo, dovoljno je napraviti samo nekoliko pokreta.

  mehanički

  Graditelji, koji njeguju svake sekunde, odabiru automatsku kuku (pištolj) za vezivanje rebarom. Načelo rada pištolja temelji se na potpuno automatskom rotacijom kuke. Ovaj uređaj - najmoderniji i savršen, omogućuje vam postizanje maksimalnih rezultata i brzine bez puno truda od strane graditelja.

  Kupnja takve kuke za domaće namjene neće biti opravdana: rad s pištoljem podrazumijeva veliku potrošnju žice, a troškovi uređaja su visoki. No, na velikim web stranicama ili pri izvođenju radova koje treba izvršiti u vrlo kratkom vremenu, ta je mogućnost savršena!

  self-made

  Fotografija: žičana kuka s promjerom od 3-4 mm.

  Kupljene kuke ne mogu uvijek u potpunosti zadovoljiti potrebe gradnje. Često, oblik njihove jezgre ima nepravilne zavoje, a duljina alata je premalena, što značajno utječe na kvalitetu rada. Pa kako ćete pravilno učvrstiti kuka?

  Da bi napravili uređaj za pletenje armature vlastitim rukama, potrebna nam je elektroda za zavarivanje ili čeličnu žicu promjera 4 mm.

  Da biste napravili kuku, morate:

  1. Napravite ručku za uređaj iz komada tankog crijeva do veličine štapića ili lopaticu bez škapule.
  2. Umetnite elektrodu u crijevo ili umetnite lopaticu u lijevak i učvrstite ga (na primjer, upotrebom epoksidne smole).
  3. Savijte šipku pod kutom od devedeset stupnjeva na udaljenosti od otprilike 5 cm od ručke (savijena šipka bi trebala nalikovati izgledu rockera).
  4. Kraj štapa se savijati lukom.
  5. Prije rada, izoštriti oštar rub elektrode s datotekom ili oštrilikom.

  Savjet! Bolje je učiniti ušicu za kuku dulje od 1-2 cm: to će biti praktičnije raditi na taj način.

  Kuka se može načiniti od nepotrebnog odvijača ili ručice iz konstrukcijskog valjka, savijanjem oštrog kraja pod kutom i oslobađanjem. Automatski mehanizam se može napraviti umetanjem jedne na kraju elektroda zaobljenog u odvijač.

  Samokretni alat savršen je za domaće namjene, uštedite novac i omogućuju brzo pletenje ujednačenih i pouzdanih čvorova.

  Kukičasta tehnologija žica

  Shema metoda pletenja na radnom crtežu monolitne strukture.

  Tehnologija spajanja armaturnih šipki za temelje je vrlo jednostavna i nije određena vrstom kuke: žica za pletenje, na ovaj ili onaj način, se stegne petljom, povezujući tako metalne šipke.

  Pletenje pojačanja javlja se nakon pripreme i montaže vertikalnih šipki. Za ugradnju armatura koristiti radni crtež monolitne strukture.

  U praksi postoje dvije osnovne tehnologije za parenje:

  1. Jedna petlja za preklapanje veze.
  2. Dvije petlje za udubljenje.

  Najčešće pletu na prvo mjesto, budući da je to najjednostavnije: možete ga naučiti za nekoliko minuta, a prilično je teško napraviti pogrešku pri radu. S druge strane, čvrsto povezivanje, u teoriji, dobro je za kutne elemente.

  Važno je! U ovom radu koristite samo žarenu žicu s okruglim profilom i promjerom od 1 mm, budući da je fleksibilna i elastična: dobro se uklapa u štapove i ne odvaja se kada se pletu.

  Algoritam za vezanje jedne petlje

  Načelo pletenja okova s ​​jednom omča u prvom stupnju ne ovisi o vrsti kuke. Razlike u radu različitih alata bit će samo u načinu rotacije štapa: četkom, inertnošću ili automatski.

  Da biste povezali trake okvira:

  1. Izrežite žicu za pletenje u dijelove od 20-40 cm (ovisno o promjeru šipki).
  2. Presavijte segment na pola i zakopčajte zglobove na raskrižju šipki malo preklapaju.
  3. Uzmi kuku, proteže je u petlju.
  4. Zakačite alat na dva slobodna kraja žice.
  5. Obratite žicu u napetost, lagano podignuvši alat.
  6. Uklonite alat iz šarke i provjerite kvalitetu sklopa.

  Dijagram vrsta žičanih čvorova za ručno pletenje.

  Pouzdanost snopa ne provjerava zatezna sila žice (ako ga podignete, žica se lako može slomiti), već pokretljivost šipki.

  Savjet! Prije nego što smanjite broj komada za cijelu količinu posla, bolje je odrezati nekoliko opcija testiranja različitih duljina i pokušati raditi sa svakim od njih: na taj način možete odabrati najprikladniju duljinu i eliminirati mogućnost prevodenja materijala.

  zaključak

  Svatko tko je odlučio ozbiljno sudjelovati u monolitnoj konstrukciji trebao bi znati spajati armaturu s kukom, jer je to najlakši i najprikladniji način da napravite izdržljiv i pouzdan okvir za lijevanje betona. Kukičasta kuka može se kupiti i napraviti osobno. U svakom slučaju, ovaj uređaj će postati neophodan za brzi rad i pletenje pouzdanih spojnih čvorova!

  Povezani videozapisi

  Video prikazuje verziju domaće kuke, kao i način rada s njom:

  Pletenje pojačanja vlastitim rukama: uređaji i metode

  Spajanje armature za temelj - važan korak u izgradnji zgrade. Kvaliteta i snaga okvira ovisi o tome koliko će biti struktura. Stoga, ovaj proces treba dati maksimalnu pozornost, kao i kupnju visokokvalitetnih komponenti.

  Viskoziv - dugo stvar, iako nije jako teško. Posebno će puno vremena biti potrošeno na remenasto remen ploče temelja. Tamo, broj točaka raskrižja u stotinama ili čak tisućama. I svako takvo raskrižje zahtijeva fiksaciju, pa stoga mora biti pletivo. I često dvaput.

  Više radova bit će na temeljima ploča.

  Brže, to će ići sa vrpcom uređaja ili gomilom temelja. U tom slučaju, kada gradite kupelj, možete doći sa nekoliko stotina bodova za pletenje, iako to sve ovisi o veličini zgrade i njegovom izgledu.

  Možete, naravno, zaposliti brigadu, ali će tražiti znatnu količinu. Povezivanje vlastitih temelja će vam uštedjeti mnogo novca.

  Sada o tome gdje plesti. Postoje dvije mogućnosti - odmah na mjestu na temeljima. U slučaju ploča temelja, to je vjerojatno jedini mogući način: preveliki volumen. Za traku ili hrpu možete vezati okvir na mjestu, stol, poseban stalak, itd., A zatim postaviti u jarak ili hrpa.

  Žica za vezivanje

  Spajanje šipki u niskoj zgradi pomoću žarene čelične žice s niskom razinom ugljika. Također se zove "pletivo" žica. Njegova kvaliteta i parametri su regulirani: sve karakteristike moraju biti u skladu s GOST 3282-74.

  Za niskogradnju žice potrebno je promjer od 1,0 -1,4 mm. Majstori vjeruju da je najbolja opcija 1,2 mm ili 1,4 mm. Milimetar je preslab i često prekida, veći promjer, teško se pretvara.

  Jednostavna žarena žica ima tamnu boju. Ima još svjetla - pocinčana. Zaštitna prevlaka uvelike povećava otpornost na koroziju bez utjecaja na fleksibilnost i elastičnost. Trošak je veći, ali pouzdanost parenja, zajedno s kvalitetom ojačanja i betona, određuje pouzdanost cijelog temelja. Dakle, to je slučaj kada trebate uzeti najbolje.

  Žica za pribor za pletenje može se prodati u zavojima ili već rezati

  Dostupna još neozhennaya žica. Trošak je manji, ali plastičnost i snaga su niži, češće se razbija. Zato je bolje poduzeti sve iste prošle toplinske obrade.

  Jedna veza zahtijeva od 25 do 50 cm žice. Rezanje komad dane duljine, savijeno je na pola i upotrijebljeno u ovom obliku. Što je veći promjer šipke, to vam više trebate komad žice za vezivanje. Za ojačanje 10 mm je 25 cm, za 12 mm 30 cm je dovoljno, za 14 mm 35-40 mm je potrebno.

  Trebate više segmenata na mjestima na kojima morate povezati tri trake. I ima mnogo takvih mjesta. Ovdje će vam trebati segmenti od 50 cm.

  Prodajte žicu u zavojnicama, ili već izrežite, u komade odreñene duljine. Rezani paketi mogu biti različitih težina - od 0,5 kg do 10 kg i više.

  Pribor za spojne spojnice

  Koliko je lako i brzo vezivanje ovisi o alatu koji koristite. Svoje ruke možete okretati armaturu, ali je teško i dugo. Postoje različiti uređaji za to. Jednostavno i teže.

  kuke

  Najraširenija vrsta kuka. Mnogo ih je u trgovinama, neovisno o bilo kojem komadu žice od prikladnog promjera.

  Kuke armature imaju različite duljine, ručke i oblike

  Postoje jednostavne, ravne ili zakrivljene čelične ručke. Razlikuju se u kutu savijanja ručke, obliku kuke, njegovoj veličini. Kako odlučiti što je prikladnije? Samo pokušaj raditi. Nema više.

  Postoje mehaničke kuke - oni imaju spiralu ugrađenu u ručku. Ne moraju se okretati kada se spajaju. Samo se podigni. Ručka klizi po spiralnom utoru i okreće kuku. Pogledajte kako funkcionira u videozapisu.

  kliješta

  Postoji poseban alat u kojem se spajaju kliješta i mehanička kuka. Za pletenje pomoću njihove pomoći može se upotrijebiti deblja žica. Donosi se ispod mjesta presjeka šipki za ojačanje, umetnutih u klipnjače. Oni su stegnuti u bravu, višak žice ugriz. Sljedeći korak je povući ručku nekoliko puta. Krpelji se počnu okretati i pritegnu čvor. Takav uređaj košta 40 do 60 dolara. Koliko vam je potrebno - sami odlučite.

  Kliješta s mehaničkom ručkom

  Postoje i drugi krpelji. Također su posebne za parenje, samo se okreću rukama. Ovdje nema puno okretaja - kliješta vam omogućuju da uhvatite žicu u blizini učvršćenja i napravite jedan ili dva zavoja.

  Oni se razlikuju od uobičajenih u obliku reznog dijela - oni moraju držati žicu. Stručni knitters rade na gradilištima koristeći samo takav alat. Kaže se da je pletenje s krpeljima dvostruko brže nego s kukom i pištoljem. Postoje još dvije prednosti:

  • Nema potrebe za rezanjem žice. Rastvorena je u malim skeinsima koji se drže u svojoj lijevoj ruci.
  • Nema prekoračenja troškova: ostaci "repova" od nekoliko milimetara. S velikim količinama to je važno.

  Štitnici za pletenje armaturnih remena su posebni. Imaju još jedan oblik spužve: drže žicu

  Vjerujte ili ne - to je vaše poslovanje. Ali izgleda nevjerojatno.

  Pištolj

  Postoje uređaji za automatizaciju vezivanja. Takozvani pištolj za pletenje. Oni su "napunjeni" žicom, radeći od baterija. Sva ljudska uključenost je da donosi pištolj na spajanje i pritisne okidač čuvara. Drugi ili dva, a zavojnice pištolja nekoliko se okreću oko sjecišta šipki i čine čvor.

  Kupiti takav pištolj kako bi se vezao jedan temelj bio je neopravdani gubitak novca. Rijetko ih kupuju čak i oni koji to profesionalno rade. Imaju znatne troškove: ne manje od 500 dolara.

  Kako plesti armaturu na temelj

  Postupak za kukičanje armature

  Budući da, najčešće, kada vezujemo rebar, koristi se kukica, reći ćemo kako raditi s njom. Izrezani dijelovi žice za pletenje željene duljine presavijeni su pola, lagano savijeni (savijati se oko trećine duljine). Gurnite savijenu stranu ispod spoja (dijagonalno). Krug je umetnut u petlju, a slobodni krajevi, koji su s druge strane, također su zakačen i preklopljeni. Sada se počinju okretati, zakretanjem zavoja i zatezanjem veze (u smjeru kazaljke na satu ili protiv - pogledaj situaciju, učinite to što je prikladnije). Kada se čvor približi učvršćenju, kuka se jednostavno uklanja.

  Ovdje morate odlučiti kako čvrsto zategnuti čvor. Nemoguće je povlačiti - žica će praska, a opremu ne bi trebalo dopustiti da vise. Trebao bi se dobro uklopiti. Čvor se ne smije nalaziti na strani, ali jasno iznad raskrižja. Zato držite kuku preko križa.

  Postoji mali trik koji će vam omogućiti da dobro povučete štapove i učvrstite ih. Približno prije posljednja dva ili tri zavoja, kuka mora biti izdignuta naporom, istezanjem žice. I uz napetost da napravim posljednje zavoje. Zbog elastičnosti žice lagano raste, čvor je čvršće, ojačanje je dobro privučeno.

  Još jedna napomena - duljina zavoja ne smije biti velika. Može izaći 3-5 zavoja. To će biti dovoljno kako bi veza bila snažna.

  Postoji još jedan način pletenja armature. Razlikuje se samo u načinu pričvršćivanja slobodnog kraja na kuku: lagano pomičite žicu za kuku i počnite se uvijati. Najprije opisano, čini se najprikladnijim. U smislu da jedna ruka ostaje slobodna, ona može držati armaturu.

  Čvor mora biti točno iznad spoja šipki armature

  Nakon što ste uklonili petlju, svi krajevi su savijeni ispod veze - tako da se oni neće miješati, a nećete se ozlijediti i nećete suziti odjeću tijekom daljnjeg rada.

  Pletenje odvijača za pojačanje

  Ne postoji takav proces koji naši ljudi neće pokušati modernizirati na svoj način. Zato se rebar mnogo ubrzava korištenjem uobičajenog odvijača. Kuka je montažirana, fiksirana u držaču, postavljena je najmanja brzina rotacije.

  Postupak je isti kao kod uobičajene kuke. Tek nakon fiksiranja slobodnih krajeva žice na kuku, uključite odvijač nekoliko trenutaka. Zatezanje petlje, isključivanje alata i uklanjanje s kuke. Nakon vježbanja, možete napraviti parenje po sekundi.

  Pletene plastične isječke

  Moguće je spojiti dijelove sa sklopivim plastičnim stezaljkama. Oni su također gurnuti ispod veze dijagonalno, staviti kraj u držač i zategnuti. Sve se događa brzo.

  No, koliko dugo će biti veza s plastičnim isječcima, pitanje je. Plastična masa u estrihu vjerojatno neće biti ništa: kemijski je neutralna. Ali, ima pristojan koeficijent istezanja. To jest, s dugim statičkim opterećenjem, to će se povući. Šipke će početi "hodati", što može dovesti do uništenja estriha. U kombinaciji s činjenicom da su stezaljke skuplje (iako ne mnogo), ova opcija ne izgleda tako atraktivna.

  Kako napraviti kuku za pletenje armature to učiniti sami

  Kuka ne mora kupiti. Jednostavno se može napraviti samostalno, osim toga, moguće je odabrati sve veličine "sami", kako biste to učinili onako kako vam odgovara.

  Pogodna je debela čelična žica - promjera 4 mm i više. Na primjer, možete koristiti elektrodu.

  Na jednom kraju, napravite krug. Oslonit će se na ručku. Postavi krug. Ako se samo savijate, to će biti neugodno: stalno ćete se držati rukava. Zato pokušajte dobro savijati, tako da rub leži na štapiću.

  Šipka se približno približava u sredini pod kutom od 30 stupnjeva. Nešto slično jaram bi trebalo ispasti. Na štapiću zalijepite dva ili tri podloška, ​​povucite ih na prsten - oni će pričvrstiti ručku.

  Mogućnosti za domaće kuke za aramaturu

  Napravite olovku. Postoji nekoliko opcija:

  1. Tražite dvije cijevi. Jedan malo veći promjer od šipke (za 4 mm potrebno je unutarnji promjer od 5-6 mm). Drugi - čak i više. Njihova dužina je jedna trećina udice ili nešto više. Umetnite jedan u drugi, i čekićem zakovite svoje krajeve.
  2. Weld podlošci na obje strane cijevi čiji je unutarnji promjer malo veći od promjera štapa.
  3. Nalijet ćete drvenu ručku na tokarski stroj. Ali morate uzeti drvo gustim - bor ili smreka neće stati - brzo će se izbrisati.
  4. Koristite komad plastične cijevi. Prigušivač ili matica za zavarivanje na dnu stopi.
  5. Vaša opcija.

  Stavite gotovu ručicu na šipku, zavarite sigurnosnu podlošku tako da ručka ne klize prema dolje.

  Sada idemo sama kuka. Brusno mljevenje brusnog kraja štapa u konus. Sharp ne treba malo zaobljen. Zatim upotrijebite kliješta kako biste ga pričvrstili kukom. Sve, vaš je alat spreman. Možete doći na posao.

  Morat ćete eksperimentirati s kutom i dužinom same kukice - odabrati onu koja vam najbolje odgovara. Netko misli da je prikladno imati kratku, oštro zakrivljenu kuku, za nekoga tko je bolje raditi s savijenim pod malim kutom, ali velike duljine. Općenito, pokušajte. Glavni uvjet - ne smije razbiti žicu. Zatim će veza biti pouzdana.

  rezultati

  Načini vezivanja ojačanja na temelj sa svojim rukama puno. Pitanje je dugačko, ali ne i najteže. Odaberite način koji vam je više prikladan jer će biti puno posla.

  Izrada kuke za pletiva

  Nije poželjno podvrgnuti okvir s velikim brojem ojačanja za zavarivanje. To može uzrokovati koroziju i gubitak kvalitete željeza. Stručnjaci savjetuju povezivanje elemenata monolitne strukture pletivši, što osigurava snagu instalacije. Za pričvršćivanje betonskih konstrukcija od čelika od neopterećenih površina pomoću posebnog alata - kuka za pletiva.

  Imenovanje kuke za pribor za pletenje

  Uređaj omogućuje praktičnost, brzinu i sigurnost rada. Koristi se za povezivanje okomitih šipki debljine ne više od 2 mm na njihovim sjecištima. Opseg primjene - osnova trake, izgradnja stambenih, industrijskih i administrativnih objekata.

  Kukičana kuka lako se izraditi ako znate značajke njegovog dizajna.

  Raznolikost kukičanih kukica

  Tehnologija rebar bundle je prilično jednostavna. To ne zahtijeva posebne vještine, što je vrlo pogodno za početnike graditelji. Pletenje pojačanja pomaže u učenju algoritma rada, osjetiti optimalnu napetost materijala kako bi se stvorili visokokvalitetni čvorovi. Postoji nekoliko vrsta uređaja.

  Jednostavna konstrukcija

  Jednostavne kuke olakšavaju hvatanje petlji. Alat izgleda poput šipke s zakrivljenim vrhom za prianjanje žice i prikladne ručke s ugrađenim ležajem. Oblik šipke ima nepravilni zavoj. Unatoč činjenici da je uređaj ručno zakrenut, može se razviti velika brzina i čvrsto zategnuti žicu.

  Jednostavne kuke pogodne su za kućnu upotrebu, osobito ako trebate obaviti malu količinu posla. Brzina uvijanja je ista kao i odvijač. Pletenje pribora kao što je miješanje boje u limenku s posebnom drvenom lopaticom. Alat ima niz pozitivnih osobina:

  • niske cijene;
  • jednostavna operacija;
  • pogodna za teško dostupna mjesta.

  Vijak kuka

  Vijčane kuke su poluautomatske, jer zatežu petlje s kuka na vrhu u obliku bušilice s fiksnom ručkom. Oni imaju drugačiji dizajn i uvelike olakšavaju monotono djelo gospodara. Da čvrsto stegnu čvor, morate napraviti nekoliko naprijed kretanja na sjecištu šipki.

  Proces se vrši okretanjem vrha s crnim zupčanikom kada snažno pritisne ručku. Oprema za proizvodnju pletiva, ima drugačiji naziv - reverzibilna. Ima nekoliko prednosti:

  • trajnost;
  • jednostavnost korištenja;
  • velika brzina

  Pištolj za pletenje

  Ovaj dizajn karakterizira visoka produktivnost, stoga se koristi u velikoj konstrukciji. Uređaj je potpuno automatiziran, radi iz napajanja ili pomoću baterija. Napunjen je žicom, koja je namotana na posebnoj zavojnici.

  Načelo rada je kako slijedi: pištolj za pletenje dokova sa željenim elementom i pritisnite okidač. Za nekoliko sekundi, žica je namotana, uvučena u čvor. Napetost je ujednačena. Za rad s alatom potrebna je žica određenog promjera i krutosti. Inače, oprema može propasti.

  Izbor alata za pletenje ovisi o namjeni korištenja i značajkama instalacije. Može se koristiti ne samo za metal, već i za armaturu od staklenih vlakana, koji je pleten s žičanom žičanom žicom, plastičnim kravama, stezaljkama ili plastičnim spojnicama. Ovo je suvremeni materijal s pozitivnim svojstvima:

  • otpornost na koroziju;
  • vlačna čvrstoća;
  • niska toplinska vodljivost.

  Izraditi kuku s vlastitim rukama

  Domaća kukičana kuka za armature je mala. Ne zahtjeva puno vremena za proizvodnju. Rebar se sastoji od dva glavna elementa: osnovica, koja je radni dio i ručka. Može se napraviti na dva načina.

  Na temelju elektrode za zavarivanje

  Za ugradnju proizvoda trebat će vam sljedeći materijali:

  • Elektroda za zavarivanje ili čelična žica promjera 3-4 mm.
  • Komad tankog crijeva ili ručke iz korištene građevinske lopatice.

  Dizajn se vrši na ovaj način:

  • Crijevo se koristi za izradu ručke uređaja prema veličini štapa.
  • Dijelovi se pričvršćuju zajedno s epoksi smolom.
  • Radni dio je savijen pod kutom od 900 na udaljenosti od 6 cm od ručke. U izgledu, to nalikuje rockeru.
  • Vrh koji nije duži od 2 cm je lučno oblikovan.
  • Prije stavljanja u pogon stavlja se kukičana kuka.

  Na temelju rebar

  Da biste napravili uređaj za pletenje, trebat će vam:

  • Komad čelične žice promjera 7-8 mm.
  • Stezaljke: šesterokute i podloške odgovarajućeg promjera tako da se mogu montirati na šipku.
  • Stara olovka iz bilo kojeg ručnog alata: odvijači, valjak za bojanje.

  Proces proizvodnje je isti kao u prethodnom slučaju. Samo držač je pričvršćen na bazu s isječcima. Treba zadržati slobodnu rotaciju oko baze.

  Značajke tehnologije kukičanja

  Pletenje rebar je prilično jednostavna tehnologija. Predlaže mnoge načine da se udaju:

  Glavne metode montaže su sljedeće:

  • Formiranje jedne petlje preklapaju se s poštivanjem duljine nametanja grančica.
  • Formiranje dvije petlje za montažu stražnjice.

  Za svaku vrstu metala koristi se određeni brand montažnih šipki. Najjednostavnija i često korištena je prva metoda. Radnje se izvode u ovom redoslijedu:

  • Žica za ojačavanje je prešana u komade - do 30 cm duge.
  • U radu morate koristiti fleksibilan, elastičan materijal koji nije rastrgan. Ova svojstva imaju pečeni profil promjera 1 mm.
  • Prazno je presavijeno pola i omotano oko šipki armature.
  • Kuka se prolazi kroz petlju.
  • Alat snima krajeve žičane šipke.
  • Izvršite rotacijsko kretanje za pričvršćivanje žice. Ispada 2-3 zavoja.
  • Pažljivo držite čvor kako ne biste prekidali.
  • Izvucite kukičanu kuku.
  • Glavna stvar - nemojte dugo zavijati.

  Provjerite jačinu veze. Da biste to učinili, ne morate dodirnuti žicu. Dovoljno je premjestiti šipke za ojačavanje. Moraju se čvrsto držati jedno drugome.

  Pletenje pojačanja na drugi način izvedeno je kako slijedi:

  • Duljina naslona za ruke je savijena na pola.
  • Jedna trećina udaljenosti od petlje pada, ponovno zavoja.
  • Pokrijte zglob. Petlja je s jedne strane, slobodni krajevi - s druge strane.
  • Kuka je umetnuta u petlju, zakačite savjete, povucite.
  • Elementi su zakrivljeni zajedno s petljom u nekoliko zavoja.

  Pletenje rebar zahtijeva pridržavanje određenih pravila u skladu s normama SNiP.

  Kuka za spojnice za pletenje

  Izgradnja je neraskidivo povezana s provedbom pojačanja. Ojačani temelji i podovi ojačani okvirom osiguravaju pouzdanost i dug životni vijek zgrade. Ojačani beton ima povećanu marginu sigurnosti, sposoban je izdržati značajna opterećenja i održava integritet već desetljećima. Za izradu pouzdanog prostornog okvira, kuka za pletenje za armiranje je nezamjenjiv alat. Lako je pričvrstiti za pribor za pletenje vlastitim rukama ili pomoću kupljenog učvršćenja.

  Što je kukičana rebar

  S malom količinom rada na betoniranju, čelične šipke smještene su u okviru oplate, punjene betonom. Međutim, kada se pojačavaju velike temeljne konstrukcije, izgrađen je prostorni okvir čeličnih šipki. Šipke su ravnomjerno raspoređene po čitavom prostoru. To omogućuje armiranom betonu da ravnomjerno opaža opterećenje i povećava čvrstoću građevinskih konstrukcija.

  Pletenje armature za temelj zavarivanjem

  Povezivanje pojedinih elemenata metalne armature može se napraviti na različite načine:

  • pomoću električnog zavarivanja. Unatoč povećanoj brzini pričvršćenja dijelova armaturne rešetke, materijal se pregrijava u zoni zglobova, što narušava njegovu kristalnu strukturu i može uzrokovati pucanje pod utjecajem opterećenja. Zavarene sekcije također su osjetljive na korozijske procese koji nepovoljno utječu na čvrstoću i izdržljivost metalne konstrukcije;
  • uz upotrebu posebnih stezaljki izrađenih od elastične plastike. Oni mogu značajno smanjiti trajanje pletiva, ali imaju ozbiljan nedostatak. Plastika u hladnoj sezoni gubi svojstva čvrstoće. To je razlog slabljenja određenih područja vezivanja i lomova stezaljki prilikom pomicanja po armaturnim šipkama;
  • pomoću kukica za pletiva. Ovo je prilično jednostavna metoda fiksacije, koja ima visok stupanj pouzdanosti. Za obavljanje posla morate rezati žicu u potrebnoj količini. Za montažu rešetke koristi se posebna žica za vezivanje, kojom se šipke koriste na mjestima sjecišta. Kako bi se pojednostavio učvršćenje, koristi se kuka armature - alat za pletenje s jednostavnim načelom rada.

  Stručni graditelji u provedbi mjera za pojačanje koriste različite uređaje za pletenje. Ovo je najbolje rješenje. Za male okvire, koriste se kuka za pletenje i povećani volumen pletenja - posebni pištolji.

  Rebar Hooks - Vrste alata

  Za vezanje čeličnih šupljina prostornog okvira koriste se različite vrste uređaja:

  • priručnik. Zahtijeva znatne napore kako bi se osigurala fiksacija. Takav uređaj je lako napraviti sami, nakon što je proveo najmanje novca;
  • poluautomatski. Pomoću industrijski proizvedenih vijčanih sklopova možete olakšati postupak vezivanja i ubrzati proces montaže kutije za napajanje;
  Kukičane kuke za pojačanje
  • automatski. Korištenje profesionalnog pištolja omogućuje vam ubrzavanje procesa spajanja metalnih šipki pri fiksiranju na industrijskoj razini.

  Dopustimo se da se zadržimo na značajkama svake vrste alata za pletenje.

  Standardna kuka za pribor za pletenje

  Koriste se različite vrste ručnih alata:

  • instrument izrađen sam od sebe od elektrode ili čelične žice;
  • Spremni uređaji kupljeni u trgovinama hardvera.

  Za izvođenje fiksacije, prvo morate rezati žicu na komade potrebne veličine. Ovisno o vještini pletera, moguće je pričvrstiti od 5 do 15 dijelova veze na minutu.

  Prednosti ručnih alata:

  • jednostavnost vezivanja;
  • mogućnost stvaranja vlastitih ruku;
  • niske cijene proizvodnje ili kupnje.
  Kuka za pletenje VOREL 49830 armature

  Uz prednosti, postoje i slabosti:

  • smanjena produktivnost pletenja;
  • povećana razina napora za uvijanje žice.

  Profesionalni graditelji često koriste kuke za pletenje izrađene od samoprodaje ili kupljene, koja osigurava povećani stupanj sigurnosti veza.

  Automatska kuka za pribor za pletenje

  Ubrzavanje i automatiziranje procesa uvijanja omogućava poseban uređaj s reverzibilnim principom djelovanja. Na prvi pogled izgleda kao standardni ručni uređaj, no razlikuje se prisutnost mehanizma vijka koji se sastoji od sljedećih dijelova:

  • plastična ručka s vijčanim navojem;
  • radno tijelo s vijčanim navojem na šipci.

  Gornji elementi sastavljeni čine mehanizam s primjenom načela djelovanja. Preokretno učvršćenje jednostavno funkcionira - pomicanje ručke uzrokuje okretanje radnog tijela, na kojem se stavlja žičana petlja.

  Prednosti preokretnog učvršćenja:

  • povećana izvedba vezanja žica;
  • mogućnost korištenja u područjima s ograničenim pristupom;
  Automatska kuka za pribor za pletenje
  • jednostavnost izrade pletiva;
  • trajnost uređaja s redovitim podmazivanjem.

  Uređaj ima jedini nedostatak - povećana cijena, u usporedbi s troškovima običnog ručnog alata.

  Pomoću reverzibilnog alata, pleter, bez napora, može izvesti povećanu količinu posla. U pogledu učinkovitosti, vijčani uređaj je superiorniji od ručnog uređaja kada je potrebno ručno rastezanje i uvrtanje krajeva žice. Bez ponovne instalacije radne kuke, ciklički pomicanjem ručke, možete postići sigurno prianjanje.

  Postupak za korištenje uređaja:

  • Ulovite kuku alata u zakrivljenu petlju.
  • Povucite ručku prema sebi duž radne osi.
  • Vratite ručicu u početni položaj.
  • Izvršite sljedeći ciklus premještanja.

  Također možete napraviti poluautomatski uređaj za stezanje pomoću uobičajenog odvijača. Trebat ćete savijeni nokat bez kapice ili l-oblika, čiji je kraj umetnut u držač alata. Imajući malo vježbe, lako je ovladati načelima rada pomoću ovog uređaja.

  Profesionalna kuka za armature - koristiti pištolj

  Pištolj za pletenje je profesionalni alat koji se koristi na velikim gradilištima. Korištenje automatske kuke za vezanje pištolskih spojnica, lako je za početnike raditi na sklopu velikog kaveza za ojačanje.

  Pištolj za pletenje je profesionalni alat

  Prednosti profesionalnog uređaja:

  • nema potrebe za pre-rezanje žice na obradi;
  • žica se automatski uvodi iz radnog bubnja;
  • uštede materijala zbog nedostatka žičanog otpada;
  • povećana izvedba pištolja;
  • povećana sila stezanja petlje;
  • mogućnost podešavanja sile uvijanja i duljine žice.

  Među glavnim prednostima potrebno je istaknuti mogućnost samostalnog rada s baterijom, kao i korištenje posebnog produžnog kabela, koji vam omogućuje da radite uspravno bez savijanja tijela. Dizajn uređaja omogućuje vam da ga držite u jednoj ruci, a ovaj put drugi - za potporu čeličnih šipki bez pomoći komunalnih radnika. Trajanje zatezanja zgloba ne prelazi jednu sekundu. Vrlo je prikladno kada radite na industrijskoj razini.

  Uz prednosti, postoje i slabosti:

  • prilično visoka cijena profesionalnog pištolja;
  • povećani troškovi za kupnju posebne žice;
  • neugodnosti korištenja u uvjetima ograničenog prostora;
  • potrebu da knitters nauče kako raditi s alatom.

  Važno je kupiti potrošne materijale koji odgovaraju veličini presjeka i karakteristikama krutosti pištolja. U suprotnom može doći do kvarova opreme. Profesionalci koriste pištolj prilikom sastavljanja okvira velikih temelja. Istodobno, u određenim mjestima rešetke, pričvršćivanje se može postići samo upotrebom ručnih alata.

  Pletenje BM-400

  Izrađujemo uređaj za pletenje armature vlastitim rukama

  Majstori koji su dugo uključeni u montažu kaveza za pojačanje, vole domaće alate. To je zbog brojnih čimbenika:

  • Samoproizvodni uređaj može biti opremljen ručkom u prikladnom obliku za ruku. To će povećati produktivnost i osigurati radnu udobnost;
  • Posebne ocjene čelika mogu se koristiti za samostalno raditi. Trajni materijal neće se ispraviti pod utjecajem opterećenja;
  • radno tijelo je lako dati potrebni oblik i obavljati, ako je potrebno, povećanu veličinu. Pogodno je raditi na teško dostupnim područjima.

  Uobičajena kuka za povezivanje rebar-a to je jednostavno.

  Postoje razne mogućnosti:

  • bez ručke. Pojednostavljeni dizajn uključuje uporabu elektrode za zavarivanje;
  • s hvatom. Takav uređaj u kvaliteti nije slabije proizveden u industrijskim uvjetima.

  Za izradu pojednostavljenog dizajna potrebna je zavarivačka elektroda, čekić i kliješta. postupak:

  • Uklonite radnu pokrivenost.
  • Povucite nekoliko centimetara s jednog ruba i savijte se pod pravim kutom.
  • Oblikujte pravokutni držač dimenzija 4x10 cm.
  • Oštrite radni komad i sužite ga.
  Pletujemo armaturu pod stropom vlastitim rukama

  Proces proizvodnje neće trajati više od 10 minuta.

  Dizajn s drvenom ručkom je praktičniji u radu i izrađen je za nekoliko sati. Za montažu će se zahtijevati:

  • čelična žica promjera 8 mm i dužina od 0,4 m;
  • sakupljanje drva za proizvodnju ručke;
  • podloške i matice koji odgovaraju promjeru štapa;
  • električno zavarivanje;
  • kliješta;
  • Bugarski;
  • električna bušilica;
  • list brusnog papira;
  • oštar nož.

  Skup algoritma:

  • Napravite ručku.
  • Izbušite rupu u njemu.
  • Pijesak površine.
  • Zavarite maticu do kraja šipke.
  Kuka za pletenje pojačanja vlastitim rukama
  • Stavite na podlošku i umetnite ručku u rupu.
  • Postavite perilicu i zavarite sljedeću maticu.
  • Dajte kraju šipke potrebnu konfiguraciju, izoštrite rub.
  • Obložite ručku laka ili upijte u antiseptik.

  Nakon dovršetka nekoliko paketa, provjerite rad uređaja. Ako je potrebno, preklopite dio žice.

  Kako pletiti tehnologiju učvršćivanja kukičane armature

  Za sve vrste pletiva uređaji su tehnološki jednostavni. Rad na vezivanju obavlja se na temelju crteža nakon završetka pripremnih aktivnosti i ugradnje vertikalnih šipki. Dokazana metoda fiksacije, koja se izvodi jednim petljom, široko se koristi.

  Kukičane armature kukičaju jednu petlju

  Prije početka vezivanja, rezati žicu s presjekom od 1,2 mm u komade od 20-30 cm u željenoj količini. Daljnji koraci:

  • Zamotajte žicu presavijena u dva sloja oko čvora i postavite ga dijagonalno.
  • Ulovite kuku u formiranu petlju i pričvrstite drugi kraj žice.
  • Unesite krajeve žica na drugu stranu zahvaćajući petlju.

  Zakrenite radni alat, kontrolirajte stupanj pooštravanja priključka. Ostaje izvući radni dio hvataljke iz petlje i možete nastaviti do sljedećeg zgloba.

  zaključak

  Kada planirate sami sastaviti kavez za pojačanje, trebali biste odabrati pravi alat za pletenje za obavljanje posla i proučiti tehnologiju. Raditi sami, možete svladati vještine za obavljanje pletiva i spremanje financijskih sredstava.